Хумористичната музикална група, която отгледа едно цяло поколение замундци идва в Бургас благодарение на #HashtagSTUDIO и техният #HashtagCOMEDY Fest!

Замунда Банана Бенд

Членове на групата са Жоро Пеев и Радо Бимбалов в ролите им съответно на чуждестранните студенти Н’Гого и Кобо Кобо от измислената бананова република Замунда, които говорят и пеят за живота в тяхната родина на развален български. Музиката е базирана на инструментали от известни реге, карибски и рок хитове от края на 1980-те и началото на 1990-те години. Текстовете са изцяло авторски и третират по хумористичен начин актуални икономически, политически и битови проблеми от началото на Прехода.

Жоро Пеев и Радо Бимбалов се срещат през 1992 г., когато стартират предаването „Нивото на канала в сантиметри“ по пловдивското радио „Канал Ком“. Идеята за героите от държавата Замунда им хрумва през следващата година и дотолкова се харесва на слушателите, че двамата решават да направят няколко песни на „замундски“, които стават популярни веднага след излъчването си в ефир. До края на годината Пеев и Бимбалов записват още парчета. Така на 30 януари 1994 се появява първият албум на Замунда банана бенд „Нас банана ни храни всички“. По информация на групата на промоцията на албума се събират 8000 души, а на първия ден след това са продадени 12 000 касети само в Пловдив. Окончателният тираж възлиза на 300 000 бройки.

До 1998 излизат още три албума, след което Радо Бимбалов се оттегля от дуета. Жоро Пеев продължава да движи Замунда банан бенд сам, гостува в песни на поп-фолк изпълнители, обявява пети албум и няколко пъти се опитва да върне бенда на сцена, но безуспешно.

От творчеството на „Замунда банана бенд“ в разговорния български език на 1990-те навлизат и дълго се употребяват множество изрази. Такива са например „банана мама, мамуна проклета“, „съм много убав, да“, „рагу и дзъби“ и други.